Cea mai inteligentă clădire din lume este The Edge, sediul Deloitte din Amsterdam

The Edge este o clădire de birouri de 40.000 mp, situată în zona de birouri Zuidas, din Amsterdam, care a fost construită anul trecut special pentru sediul companiei Deloitte și este considerată a fi cea mai bine dotată din punct de vedere tehnologic.

Fiecare angajat Deloitte care lucrează în The Edge este direct conectat prin smartphone la clădirea de birouri, astfel încât aceasta îi programează o sală de meeting, încă de la trezire, îi reglează temperatura și lumina în acea cameră după dorințele sale setate în aplicația de software și după acea întâlnire, îi rezervă și un punct de lucru în imediata apropiere a sălii respective.

Același sistem integrat recunoaște mașina fiecărui angajat când trece prin poarta de acces, dar și cum îi place cafea – ce tip de cafea și cât de mult zahăr folosește.

În acest sediu, lucrează 2.500 angajați Deloitte, la 1.000 de posturi de lucru în sistem sharing. Sistemul se numește „hot desking” și și propune să încurajeze interacțiunea între angajați, dar și să realizeze o funcționalitate maximă a spațiului.

Un sfert din clădire a fost construit cu spații de întâlniri, cu săli de ședințe sau de socializare. Dorința noastră și a companiei a fost nu să creăm un spațiu de lucru, ci o comunitate de lucru”, a declarat pentru Bloomberg Ron Bakker, architectul care a contribuit la realizarea proiectului The Edge, aparținând firmei londoneze PLP Architecture.

Clădirea The Edge este considerată și cea mai verde clădire din lume, având cel mai mare scor de sustenabilitate acordat până acum – 98,4% dat de agenția de rating BREEAM. Clădirea The Edge nu doar că produce energie electrică prin panouri solare, dar și distribuie energia excedentară (circa 30% din cea realizată). Clădirea folosește și economisește inclusiv apa de ploaie și are în total 28.000 senzori.

Și în România au apărut clădirile de birouri inteligente

Și în București există proiecte de birouri de ultimă generație, construite în ultimii doi ani sau aflate încă în construcție, care tind către performanțele The Edge, cea mai inteligentă clădire din lume.

  • Clădirea de birouri Green Court Bucharest, construită în zona Barbu Văcărescu din București, are detectori care monitorizează prezența și intensitatea luminii naturale și reglează automat iluminatul artificial, fațadă cu factor U scăzut, certificat LEED de clădire verde și puncte Wi-Fi atât la exterior, cât și în curtea interioară, unde au fost amenajate spații verzi și căderi de apă, aici existând și mobilier urban modern pentru relaxarea și socializarea angajaților.
  • Centrul de afaceri Metroffice, București este un alt proiect avantgardist aflat în construcție, tot în zona de centru-nord este care va avea acces direct către stația de metrou Pipera și care are deja certificare LEED Gold cu extraconfort HVAC și un sistem de încălzire CHP (Heat and Power Plants)..
  • Complexul de birouri Afi Park 4 și 5 este certificat LEED Gold și dispune și el de facilități inteligente, printre care posibilitatea de a regla aerul cald și aerul rece personalizat pe fiecare post de lucru..
  • Tot certificat LEED are și clădirea Globalworth Tower, dată în folosință în acest an lângă Promenada Mall.
    Și viitorul proiect The Bridge, din zona Orhideea Grozăvești, va fi construit conform standardelor de clădire verde, urmărind certificarea LEED Gold și va avea numeroși senzori de mișcare în spațiile comune pentru un bun iluminat LED, sistem de răcire și încălzire reglabil pentru fiecare post de lucru și o curte interioară amenajată după standarde revoluționare privind realizarea unui mediu plăcut de networking și relaxare.

Dacă dorești mai multe informații despre centrele de afaceri din București, poți dialoga cu un consultant ESOP completând acest scurt formular sau telefonic la  (+4) 0723.26.61.97 sau (+4) 021.528.04.40. Vom răspunde cu plăcere și prompt solicitării tale!

 

 


Maria Neda

PR&Media Coordinator, Consultant PR&Media, cu background de jurnalist în presa economică și experiență de consultant în Dezvoltare Urbană.



0% comision
Thumb
1.200 - 22.000 mp

Green Court Bucuresti

Barbu Vacarescu, Bucuresti
  • 14,50€/mp, negociabil
0% comision
Thumb
591 - 14.160 mp

Metroffice Bucuresti

Pompei, Bucuresti
  • 13€/mp, negociabil
0% comision
Thumb
1.142 - 1.500 mp

AFI Park Bucuresti

Cotroceni, Bucuresti
  • Preț la cerere!
0% comision
Thumb
467 - 3.000 mp

The Bridge Bucuresti

Grozavesti, Bucuresti
  • 16€/mp, negociabil

Postari similare

Idei de amenajare a biroului de la serviciu in stil Feng Shui. Ofera un plus de personalitate locului in care muncesti


Business park-urile pun la dispozitie spatii de birouri de inchiriat dotate modern, astfel incat utilizatorii sa se bucure de un mediu de lucru placut, care sa-i ajute sa isi desfasoare activitatea la capacitate maxima. Cu toate acestea, fiecare utilizator isi poate aduce aportul prin punerea amprentei personale asupra biroului pe care il foloseste. Alegerile pe […]


Citeste mai mult

Avantajele unor birouri open space. Iata cum influenteaza evolutia afacerii tale


Anul 2023 vine cu noi provocari pentru compania ta, caci ai ajuns in punctul in care esti nevoit sa cauti o locatie noua, care sa raspunda tuturor nevoilor business-ului pe care il detii. Piata imobiliara este extrem de ofertanta, insa, inainte de a alege, trebuie sa realizezi o analiza corecta a facilitatilor si beneficiilor pe […]


Citeste mai mult

Raspunsul la Covid 19 – regandirea spatiilor de birouri


In aceasta perioada, intelegerea impactului locului de munca asupra oamenilor este chiar mai importanta decat inainte. Proiectarea locului de munca ne va ajuta sa depasim mai repede aceasta perioada. Odata cu aparitia noului virus si implementarea perioadei de carantina, s-au facut resimtite multe schimbari ce au avut un impact puternic asupra companiilor si a modului […]


Citeste mai mult