Proiectele de birouri de ultimă generație au mai multe terase în aer liber, pe fiecare etaj sau pe acoperiș, amenajate cu plante naturale, mobilier urban și finisate cu materiale naturale, gen lemn și piatră. Toate aceste facilități, apreciate de actualii chiriași ai spațiilor de birouri se înscriu în trendul noii generații de angajați Millenials, care își doresc mai mult decât un birou, îți doresc un mediu sănătos la locul de muncă.

Cum însă mărimea acestor spații outdoor a crescut constant, la ultima revizuire a standardelor BOMA, în 2017, s-a decis includerea lor în lista spațiilor comune.

Astfel, balcoanele și terasele exterioare de pe etaj sau acoperiș sunt introduse în suprafața închiriabilă, prin cotă parte din spațiile comune.

Printre modificările standardelor BOMA din 2017, în afară de includerea teraselor și balcoanelor exterioare în suprafața spațiilor comune, au mai fost incluse și străpungerile verticale care găzduiesc elemente verticale de construcție, cum ar fi scările, ascensoarele, arborii HVAC, atriumurile etc.

Automat, prin includerea lor în spațiile comune ale clădirilor de birouri sunt calculate cotă parte în suprafața închiriabilă de birouri.

Celelalte spații comune recunoscute de standardele BOMA anterioare sunt zonele de recepție, lobby, toaletele, bucătăriile, sălile mari de conferințe puse la dispoziția tuturor chiriașilor.

Locurile de parcare nu sunt incluse în lista spațiilor comune.

BOMA (The Building Owners and Managers Association), a fost fondată în 1907 și este o asociație imobiliară profesională ce stabilește standardele imobiliare în SUA și Canada. Din 1915 și până astăzi, periodic această asociație stabilește și publică noi standarde pentru măsurarea spațiilor de birouri (Method of Floor Measurement for Office Buildings), recunoscute la nivel mondial, ultima actualizare fiind realizată în 2017, prin Metodele standard de măsurare ANSI / BOMA Z65.1-2017.