În acest an se va da în folosință proiectul de birouri al sediului central Le Monde, din districtul Paris Rive Gauche, în Paris, cu un design considerat îndrăzneț, care a găsit cea mai eficientă soluție pentru amplasamentul dat și integrarea în peisajul urban, potrivit publicațiilor internaționale cu profil de arhitectură.
Sub forma unul pod stilizat, care reprezintă metaforic fluxul de informație dintre publicație și cititori, conform casei norvegiene de arhitectură Snøhetta, care a câștigat o licitație internațională pentru a realiza proiectul, construcția va reuni toți angajații companiei, aflați acum în alte trei sedii închiriate.
Proprietar al proiectului este chiar compania care deține publicația Le Monde, una din cele mai citite din lume și fondată în 1944.

Un proiect faraonic? Nu chiar. Calculul acționarilor și liderilor grupului Le Monde nu este atât de departe de cel al unui chiriaș care aspiră să devină proprietar. În loc să vadă că societatea plătește alte chirii în fiecare an la Paris pentru cele trei clădiri pe care echipele sale le închiriază în prezent, au preferat ca aceste sume să îi permită să achiziționeze un bun imobil într-un district din Paris, se menționează într-un editorial al publicației franceze, care anunță proiectul.

În total, construcția va avea 20.000 mp și o zonă de plaza (cu o cafenea, mobilier urban și spații verzi), aflată sub pod (adică sub partea ce leagă cele două corpuri de clădire), limitat ca înălțime din cauza unor restricții de urbanism.
Terenul este alcătuit, de fapt, din trei loturi situate deasupra căilor ferate, dintre care unul (lotul central), nu are drept de construcție. De aceea, a fost folosită o structură metalică, comparabilă cu cea a unui pod, la care sunt suspendate podele de metal și beton.

Exteriorul clădirii va fi îmbrăcat cu o matrice pixelată de sticlă cu diferite grade de transparență.
Zona Paris Rive Gauche, din Paris unde se construiește acest proiect este și ea în plină transformare, de curând aici fiind dată în folosință o nouă bibliotecă publică.

foto: preluare designboom.com