Ce este vinieta introdusă în București, ce zone cuprinde și cât va costa

De anul viitor, din 2020, mașinile poluante, care au norme sub Euro 3 (Non-Euro, Euro 1 și Euro 2) nu vor mai avea voie să circule în zona centrală, iar proprietarii lor vor fi obligați să plătească o vinietă, o taxă pentru a putea circula pe celelalte străzi din oraș, care va costa de la 5 lei/zi dacă au mașini Euro 3 sau Euro 4 sau de la 15 lei/zi dacă au mașini mai vechi și mai poluante, potrivit unei hotărâri a Consiliului General al Primăriei Capitalei, aprobată azi 24.10.2019. Din 2021 nici mașinile cu standarde Euro 4 nu vor mai avea acces în zona centrală.

Ce este vinieta
Vinieta electronică de tip Oxigen va fi obligatorie pentru mașinile care au norme de poluare sub Euro 3 și care circulă în  București, zilnic între orele 07,00 și 22,00.
Pentru autovehiculele non-Euro, Euro 1 și Euro 2, accesul va fi interzis în timpul zilei, în zona centrală (între orele 07,00 și 22,00).
Zona centrală va fi delimitată astfel: Piața Victoriei – bulevardul Iancu de Hunedoara – Șoseaua Ștefan cel Mare – strada Polonă – strada Mihai Eminescu – strada Traian – Bulevardul Nerva Traian – bulevardul Gheorghe Șincai – strada Lânăriei – Calea Șerban Vodă – bulevardul Mărășești – strada Mitropolit Nifon – bd. Libertății – Calea 13 Septembrie – strada Izvor – strada B.P. Hașdeu – strada Vasile Pârvan – strada Berzei – strada Buzești – Piața Victoriei. Această arie centrală este intitulată de Primăria Capitalei ca fiind ZACA (Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului).
Vinietele se vor cumpăra online sau de le benzinării.
Amenzile pentru cei care nu vor cumpăra viniete vor fi de la 1.500 la 2.000 lei.

În total, vor fi instalate 200 de camere de luat vederi, asemănătoare celor pentru rovinietă, în marile intersecții și la intrările în București.
Unde mai sunt viniete pentru zona centrală
Un sistem similar de taxare există în Londra, în zona centrală, din 2003 și se numește London congestion charge. La început, vinieta costa 5 lire sterline pe zi, iar astăzi este 11,50 lire sterline pe zi.
Rezidenții, cetățenii care locuiesc în zona centrală, au însă un discount de 90% și există și anumite vehicule care sunt exceptate de la plata taxei – precum taxiurile.
Vinieta este obligatorie zilnic, doar în zilele lucrătoare, de luni până vineri între orele 7,00 și 18,00. Amenda pentru cei care nu cumpără vinietă este între 65 lire sterline și 195 lire sterline.
Mai au taxe pentru accesul cu mașina în zona centrală și orașele Stockholm și Singapore.

Majoritatea polilor noi de birouri din București se află însă în afara zonei centrale unde s-ar putea plăti vinietă, iar angajații care merg zilnic cu mașina la birou în tranzit prin zona centrală, vor putea folosi rute ocolitoare sau alte mijloace de transport.

Dacă doriți mai multe informații despre parcurile de afaceri din București puteți dialoga cu un consultant ESOP completând acest scurt formular sau telefonic la  (+4) 0723.26.61.97 sau (+4) 021.528.04.40. Vom răspunde cu plăcere și prompt solicitării!


Alexandru Petrescu

Managing Partner si Fondator al companiei ESOP Consulting | CORFAC International cu 21 de ani de experienta in consultanta imobiliara si antreprenoriat.



0% comision
Thumb
440 - 19.397 mp

Equilibrium Bucuresti

Barbu Vacarescu, Bucuresti
  • 16,50€/mp, negociabil
0% comision
Thumb
490 - 30.000 mp

The Light Bucuresti

Cotroceni, Bucuresti
  • 14,50 - 16€/mp, negociabil
0% comision
Thumb
580 - 4.360 mp
  • 15,50€/mp, negociabil
0% comision
Thumb
591 - 14.160 mp

Metroffice Bucuresti

Pompei, Bucuresti
  • 13€/mp, negociabil

Postari similare

Ce inseamna corporatist? Birouri de inchiriat pentru acest sector de pe piata muncii


„Corporatist” este un termen folosit pentru a descrie o persoana angajata intr-o corporatie sau companie mare. Acesti indivizi lucreaza, in principal, in mediul de afaceri si pot avea diferite roluri si responsabilitati in cadrul companiei. Corporatistii pot lucra in diverse domenii, cum ar fi finantele, tehnologia, marketingul sau resursele umane, si isi desfasoara activitatile in […]


Citeste mai mult

Ce inseamna o cladire nerezidentiala si ce rol joaca ea in cresterea performantei companiei tale?


Un oras aduna sub cupola lui mai mult decat arta si arhitectura, caci fara zona industriala dezvoltarea acestuia ar fi puternic afectata. In concluzie, un oras nu este reprezentat doar de zona centrala, ci si de zonele limitrofe si cartierele muncitoresti, in care, dincolo de cladiri rezidentiale, sunt construite si cladiri nerezidentiale. Ce inseamna o […]


Citeste mai mult

Măsurile OFICIALE privind munca în birourile cu spații comune în sistem deschis – open space în perioada stării de alertă


Toți angajatorii trebuie să asigure condiții și să verifice zilnic ca angajații să poarte obligatoriu măști de protecție, să treacă printr-un triaj la intrarea în fiecare schimb de lucru, când li se ia temperatura și li se observă starea generală de sănătate (să nu aibă simptome de COVID) și să-și dezinfecteze mâinile înainte de intrarea […]


Citeste mai mult