De anul viitor, mașinile poluante, care au norme sub euro 3 nu vor mai avea voie să circule în zona centrală, iar pentru toate celelalte, proprietarii lor vor fi obligați să plătească o vinietă, o taxă de acces, care va costa 75 lei/lună, 500 lei/6 luni sau 900 lei/an, potrivit unui proiect propus de Primăria Capitalei.

Prevederile acestuia sunt în dezbatere publică până pe 30 septembrie, forma finală urmând a intra în Consiliul General, care, dacă îl aprobă, va intra apoi în vigoare de pe 3 ianuarie 2020.
Ce este vinieta centrală
Vinieta electronică de tip Oxigen-C va fi obligatorie pentru mașinile care au norme de poluare de la euro 3 în sus și care circulă în zona centrală din București, zilnic între orele 07,00 și 22,00.
Pentru autovehiculele non-Euro, Euro 1 și Euro 2, accesul va fi interzis în timpul zilei, în zona centrală (între orele 07,00 și 22,00).
Zona centrală va fi delimitată astfel: Piața Victoriei – bulevardul Iancu de Hunedoara – Șoseaua Ștefan cel Mare – strada Polonă – strada Mihai Eminescu – strada Traian – Bulevardul Nerva Traian – bulevardul Gheorghe Șincai – strada Lânăriei – Calea Șerban Vodă – bulevardul Mărășești – strada Mitropolit Nifon – bd. Libertății – Calea 13 Septembrie – strada Izvor – strada B.P. Hașdeu – strada Vasile Pârvan – strada Berzei – strada Buzești – Piața Victoriei. Această arie centrală este intitulată de Primăria Capitalei ca fiind ZACA (Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului).
Vinietele se vor cumpăra online sau de le benzinării.
Amenzile pentru cei care nu vor cumpăra viniete vor fi de la 1.500 la 2.000 lei.
A doua vinietă propusă de Primăria București este vinieta electronică de tip Oxigen-B, pentru accesul în oraș al mașinilor care nu au număr de București sau de Ilfov. Acest tip de vinietă va costa 10 lei/zi, 200 lei/lună, 1.100 lei/6 luni sau 1.900 lei/an.
În total, vor fi instalate 200 de camere de luat vederi, asemănătoare celor pentru rovinietă, în marile intersecții și la intrările în București.
Unde mai sunt viniete pentru zona centrală
Un sistem similar de taxare există în Londra, în zona centrală, din 2003 și se numește London congestion charge. La început, vinieta costa 5 lire sterline pe zi, iar astăzi este 11,50 lire sterline pe zi.
Rezidenții, cetățenii care locuiesc în zona centrală, au însă un discount de 90% și există și anumite vehicule care sunt exceptate de la plata taxei – precum taxiurile.
Vinieta este obligatorie zilnic, doar în zilele lucrătoare, de luni până vineri între orele 7,00 și 18,00. Amenda pentru cei care nu cumpără vinietă este între 65 lire sterline și 195 lire sterline.
Mai au taxe pentru accesul cu mașina în zona centrală și orașele Stockholm și Singapore.

Majoritatea polilor noi de birouri din București se află însă în afara zonei centrale unde s-ar putea plăti vinietă, iar angajații care merg zilnic cu mașina la birou în tranzit prin zona centrală, vor putea folosi rute ocolitoare sau alte mijloace de transport.