Marea companie financiară Goldman Sachs ar negocia vânzarea sediului său central din Londra la 1,4 miliard de dolari (un miliard de lire sterline), potrivit Bloomberg, dar acesta nu este singurul exemplu de acest gen de pe piața londoneză de birouri. De curând, tranzacții similare au anunțat și companiile KPMG și Lloyds Banking Group, care au sediile centrale de operațiuni pentru Uniunea Europeană în capitala Angliei, dar care vor astfel să se protejeze la o viitoare plecare de pe această piață.

Proiectul de birouri pe care vrea să îl vândă Goldman Sachs are o suprafață totală de 78.000 mp și găzduiește cei 9.600 angajați actuali ai companiei.

Yieldul (randamentul investițional) estimat pentru această clădire este de 4%, potrivit unor economiști intervievați de publicația internațională.

Goldman Sachs își vinde clădirea de birouri pe care o are în proprietate, dar în contract este garantată închirierea spațiului pe o perioadă lungă.

Proiectul de birouri a fost realizat de un contractor direct la cererea companiei financiare și a fost estimat la 350 milioane de lire sterline, în urmă cu doi ani, când a fost atribuit către Brookfield Multiplex, potrivit presei londoneze cu profil de construcții.

Soluția arhitecturală aparține firmei de arhitectură Kohn Pedersen Fox Associates.  Clădirea este certificată BREEAM.

Și KPMG și-a scos la vânzare anul trecut sediul central din Londra, la un preț de peste 400 milioane de lire sterline, potrivit The Telegraph. KPMG a cumpărat acest sediu cu 260 milioane de lire sterline, în 2006, direct de la dezvoltatorul Canary Wharf Group. Clădirea de birouri are 14 etaje și o suprafață totală de circa 40.000 mp.

Cel de-al treilea exemplu este cel al companiei Lloyds Banking Group, care a anunțat de asemenea că este dispusă să-și vândă sediul central la 160 milioane de lire sterline și apoi să îl închirieze.

Rămâne de văzut dacă aceste tranzacții vor avea loc și ce prețuri se vor obține după negociere.