De calitatea serviciilor oferite de specialiștii autorizați de ISU depinde dacă este avizat sau nu un dosar pentru securitatea clădirilor la incendiu, a declarat Alexandru Găvozdea, președinte AOR (Ordinul Arhitecților din România), la conferința Fire Safety of Buildings, organizată de PRIA, la care a fost invitat și un reprezentant ESOP.

Avem o piață de operatori economici, specialiști certificați de ISU, dar serviciile lor diferă în funcție de experiență și pregătire profesională.

În cadrul conferinței, Sarah Debbitche-Krichen, Manager al departamentului Public Affairs, al organizației FireSafe Europe a precizat că o încăpere ia foc în medie în 3 minute în zilele noastre, din cauza materialele și echipamentelor moderne, în timp ce în anii 1950 dura 25 minute până să fie cuprinsă de flăcări.

Ca urmare, legislația, regulile și măsurile privind protecția la incendii trebuie să fie mereu actualizate, să țină pasul cu aceste evoluții ale tehnologiei, cu inovația, toate materialele noi fiind nevoie să fie testate în acest sens.

Organizația FireSafe Europe a fost înfințată în 2006 și de atunci luptă pentru îmbunătățirea securității clădirilor la incendiu, printr-un schimb de experiență la nivel european, realizarea unei platforme comune de studii de caz (FIRE Informations Exchange Platform) și schimbarea legislației, în trei mari direcții: evacuarea clădirilor în siguranță, în caz de pericol, limitarea extinderii focului și prevenția.

În România s-a instituit o coaliție între Romanian Green Building Council, Efden și EASA România, sprijiniți de FireSafe Europe, pentru a lua parte la discuțiile despre îmbunătățirea legislației actuale, informarea publicului și monitorizarea aplicării regulilor, potrivit lui Dorin Beu, conferențiar al Universității Tehnice din Cluj-Napoca și președinte al Romanian Green Building Council.

Cât de sigură e o școală? s-a întrebat Dorin Beu. Potrivit acestuia, trebuie urmărite cu atenție nu doar construcțiile noi, ci și clădirile vechi când sunt anvelopate sau extinse (urmărindu-se toxicitatea materialelor când ard, ieșirile de urgență etc).

În viitor, și în România va fi implementată Directiva nr. 844/2018 privind Performanța Energetică a Clădirilor, care pentru prima dată include și norme privind securitatea la incendiu.