În marile orașe din SUA, Anglia și Germania, acum cele mai vânate spații industriale sunt spațiile logistice din interiorul orașului, cât mai aproape de consumatorul final al companiilor de e-commerce (vânzări online) și al companiilor de curierat, așa numitul last mile (sau pe ultima sută de metri, dacă ar fi să echivalăm cu o expresie din limba română).

Bătălia pentru aceste depozite se duce între Amazon și firmele de curierat (precum UPC, FedEx) care livrează pentru concurența lor, toți ceilalți mari retaileri de pe piață, care vor să aducă produsele cât mai repede – în câteva ore sau maximum o zi.

Această cursă contracronometru se poate câștiga doar dacă produsele cele mai solicitate se află deja în depozite mici, în inima orașului, potrivit unei analize realizate de SIOR (SOCIETY OF INDUSTRIAL AND OFFICE REALTORS®), ceea ce conduce la o mare presiune asupra segmentului de piață al spațiilor industriale aflate în oraș, în toate punctele cheie, acolo unde sunt cele mai mari aglomerări urbane.

În Londra, chiria depozitelor last mile, de proximitate, s-a scumpit cu 20-30%, în ultimii 3 ani, în funcție de zonă, cea mai mare cerere de astfel de spații venind din partea Amazon, care livrează produsele în câteva ore, de la lansarea comenzii pe site.

Pentru spațiile bune din Londra se practică și chirii de 18 euro/mp/lună, un tarif pe metru pătrat mai apropiat de cel de pe piața de birouri, decât de cel al spațiilor industriale, din cauza ofertei scăzute.

Ca soluții pentru mărirea ofertei de spații last mile, aceste depozite de proximitate, specialiștii SIOR au identificat construirea de spații supraetajate, pentru a putea fi competitive cu dezvoltările rezidențiale, dar și reconversia unor spații comerciale sau a unor spații comune nefolosite din unele ansambluri rezidențiale.

“În România deocamdată avem un fenomen invers, cel al scoaterii depozitelor din oraș, ca urmare a legislației actuale, dar va veni timpul în care concurența între companiile de vânzări online (de la calculatoare, la produse de larg consum) va duce la o creștere a cererii pentru astfel de spații last mile, de proximitate. Cei care vor securiza cel mai repede cele mai bune locații vor beneficia de viteza de livrare cea mai mare”, estimează Alexandru Petrescu, Managing Partner al ESOP Consulting l CORFAC International.

Mai în glumă, mai în serios, analistul imobiliar american Norm Khoury spune “Vom fi înconjurați de Amazon”.

Dacă sunteți în căutarea unui depozit în București sau în zonele limitrofe, găsiți o varietate de oferte în secțiunea Spații industriale de închiriat, hale și depozite în București.

Pentru detalii comerciale vă puteți adresa colegilor noștri la [email protected].

Sursă foto: Pexels.com