La întâlnirea CORFAC s-a discutat pe larg despre evoluția piețelor imobiliare în plan internațional, oportunitățile în lumea de business post Brexit și fluidizarea colaborării între piețele regionale și cele internaționale.

Irlanda

Irlanda a înregistrat cea mai mare creștere economică din spațiul european în 2017 (7,3%). Anul 2017 a fost un an record pentru piața de birouri, marcat de un ritm accelerat de tranzacționare (aprox. 350.000 mp) și o rată de neocupare redusa (7%), ce au dus nivelul chiriilor la unul apropiat de cel dinainte de criză.

În 2018 se așteaptă livrarea a 240.000 mp spații de birouri în Dublin, dintre care 40% sunt pre-închiriate. In contextul în care nivelul cererii se așteaptă a se menține ridicat este posibil ca stimulentele acordate chiriașilor (sub forma de luni libere de chirie și contribuții la fit-out) să fie puse sub presiune.

Piața birourilor este dominată de marii jucători din industriile Tehnologie, Media și Telecom, companii precum Google, Facebook, Linkedin, Amazon, Salesforce etc, care apreciază în Irlanda cadrul legislativ stabil, rata scăzută de impozitare (12,5%) și nivelul de educație al forței de muncă (care este si nativ vorbitoare de limbă engleză).

Relansarea economică din ultimii ani și perioada curentă este alimentată de investitori din principalele țări europene – Germania și Marea Britanie, alături de investitori din Statele Unite.

Israel
Israelul continuă să atragă investiții străine masive în primul rând datorită companiilor sale de top din domeniul high tech și bio tech. Dupa Waze, o alta tranzacție record (15 miliarde dolari) a fost încheiată anul trecut, vânzarea Mobileye către compania Intel, cu sediul în Statele Unite.

Piața este caracterizată de puține produse investiționale disponibile.

Italia
În Italia există în prezent o serie de demersuri vizând o mai bună reglementare a domeniului imobiliar, așa cum există in domeniul turismului sau agriculturii. Tranzacțiile se concentrează in orașele Milano, Bologna și Roma și implică de regulă clădiri noi. Există un stoc important de proprietăți vechi, disponibile la vânzare cu prețuri semnificativ reduse, datorită investițiilor masive pe care le presupun pentru introducere în circuitul comercial. Mulți investitori vin din zona Asiei, investitorii locali sunt puțini la număr.

Un segment care înregistrează o creștere accelerată este cel industrial și logistic, datorită poziției de punct nodal pe care Italia o are pentru mai multe rute de transport din China și nu numai.