Piețele imobiliare comerciale cresc, antrenate de expansiunea companiilor globale și de apetitul investitorilor, este una dintre concluziile participanților din 10 țări la reuniunea de la București a membrilor rețelei de consultanță imobiliară CORFAC International, reprezentată în România de compania imobiliara ESOP, reuniune ce a avut loc intre 21-25 iunie 2018.

CORFAC International acoperă în prezent 80 de piețe în plan internațional, realizând anual peste 10.000 tranzacții de închirieri și vânzări, însumând peste 46 milioane mp spații, cu o valoare ce depășește 8 miliarde dolari.

Expansiunea globală a marilor companii high tech, precum Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft, Intel, Oracle etc. reprezintă motorul principal al dezvoltării marilor piețe comerciale din lume, tranzacții de cumpărare de proprietăți sau închiriere de spații de birouri și spații industriale de către aceste companii fiind raportate în acest an pe toate continentele acoperite de membrii CORFAC, în țări precum SUA, Mexic, până în Anglia, Germania dar și în România și Israel.

Ne-a făcut plăcere să găzduim acest eveniment la București, într-un moment deosebit pentru piața imobiliară locală, în care toate segmentele importante – birouri, industrial si rezidențial sunt in ascensiune, iar piața oferă numeroase oportunități de investiții și colaborare cu colegii noștri din CORFAC“, declară Alexandru Petrescu, Managing Partner in cadrul ESOP, reprezentantul CORFAC în Romania.

Avem numeroase semnale că Romania se consolidează si va fi următorul punct de referință investițional in regiune, existând negocieri aflate in desfășurare pentru clădiri de birouri de peste 20.000 mp”, consideră Alexandru Petrescu.

La întâlnirea CORFAC s-a discutat pe larg despre evoluția piețelor imobiliare în plan internațional, oportunitățile în lumea de business post Brexit și fluidizarea colaborării între piețele regionale și cele internaționale.

Tendințe

În plan global, este o lume în schimbare rapidă”, este de parere Alistair Subba Row, Senior Partner al Farebrother, companie afiliata CORFAC in Marea Britanie, cu o istorie ce se întinde pe mai bine de 200 de ani (a fost fondata in 1799).

In topul celor mai mari 5 chiriași atât pe segmentul de birouri, cât si pe cel industrial vedem aproape aceiași jucători în principalele piețe internaționale. Este incredibilă viteza de extindere a acestor jucători, pe întreg mapamondul. Un alt trend major al ultimilor ani sunt birourile flexibile (serviced offices), ce revoluționează modul în care proprietățile sunt utilizate. In Marea Britanie, funcționează deja peste 5.000 de unități de serviced offices la nivelul țării, WeWork fiind lider incontestabil în Londra cu peste 300.000 mp gestionați.

Dacă în perioada de început a acestora spatii serviced offices principalii clienți erau start-up-uri care închiriau între 5 și 50 de posturi de lucru, în momentul de față s-a intrat într-o nouă etapă, în care giganți precum PWC, Deloitte, IBM, Yahoo închiriază între 200-500 de posturi de lucru în Londra, ceea ce duce totul la alt nivel“, spune Alistair Subba Row.

Provocări

“Toate aceste schimbări se petrec într-o lume din ce în ce mai puternic marcată de agenda internațională și nu de cea locală, ca în trecut. Una dintre concluziile întâlnirii membrilor CORFAC prezenți la “CORFAC International Summer Affiliate Meeting” este și influenței politicului în evoluția pieței imobiliare, declarațiile și deciziile politice – BREXIT sau altele specifice fiecărui stat in parte, având un impact direct asupra taxelor și exporturilor și implicit a cererii viitoare.

Se întâmplă atât de multe în plan politic și cred că este prima dată în cariera mea când am văzut o incidență atât de mare a politicului în piețele imobiliare”, declară Alistair Subba Row.