În primele nouă luni din 2017, în topul vânzărilor de imobile conduce Bucureștiul, urmat de județul Cluj – pe locul doi, județul Ilfov – pe locul trei, județul Timiș – pe locul patru și județul Iași pe locul cinci.

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate în București – un număr de 57.116, urmat de următoarele județe: Cluj – cu 30.533 vânzări de imobile, Ilfov – 26.582, Timiș – 24.486 și Iași cu 22.997 vânzări, potrivit ultimului comunicat ANCPI (Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară).

În top 10 teritorii unde au avut loc cele mai multe vânzări de imobile (terenuri, case, apartamente și clădiri comerciale), intră și județele Constanța, Brașov, Suceava, Prahova și Arad.

În topul celor mai multe vânzări de imobile din țară se află București, Cluj, Timiș, Iași și Brașov, centre de dezvoltare care au și cele mai mari piețe de birouri din România.

Faptul că în aceste centre universitare a crescut interesul pentru piața de muncă, în cea mai mare parte calificată, pentru companii de IT&C, BPO și outsourcing, a generat un efect al bulgărelui de zăpadă pe toate segmentele pieței imobiliare: s-a dezvoltat piața de birouri, unde mari companii internaționale au închiriat spații cu suprafețe importante, apoi segmentul rezidențial -ca urmare a creșterii puterii de cumpărare în zonă și în cele din urmă segmentul de piață al terenurilor potrivite pentru proiecte viitoare”, afirmă Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.

În topul centrelor care au strâns cele mai multe tranzacții în 2017, în primele trei trimestre se află Bucureștiul, urmat de județele Timiș, Iași, Brașov și Cluj, potrivit unui raport ESOP.

În total, din ianuarie și până la sfârșitul lunii septembrie 2017 au fost înregistrate, în toată țara, 451.072 vânzări de imobile, potrivit ANCPI.
În luna septembrie 2017, numărul imobilelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel național, a fost de 57.778 unități.