In vizita la vila Ghika: cum arata cladirea „sanctuar” in care Dinu Lipatti sau Luchian erau musafiri nelipsiti

Suntem mandri ca avem un portofoliu o vila exclusivista, admirata de cititorii www.wall-street.ro. „O casa monument istoric, in care Dinu Lipatti canta la pian, iar Luchian era un musafir nelipsit, vila Ghika amplasata in centrul Capitalei, in apropiere de TNB, pastreaza inca muzica istoriei. Dominica Ghika, descendenta domnitorului roman, ne-a povestit pe scurt istoria acestei proprietati labirintice, care pana nu demult a fost sediul unei societati de avocatura”.

Drumul de la resedinta, la sediu de birouri

Ridicata acum peste 150 de ani, cladirea construita in stil neoclasic de pe strada Nicolae Filipescu, din apropiere de Teatrul National, a fost resedinta familiei pana in 1949 cand a fost rechizitionata de stat. Atunci a fost si momentul in care familia s-a vazut fortata sa imparta spatiul cu alte 13 familii straine pana in 1976 cand a plecat in Franta. Rechizitionarea locuintei a fost insa doar una dintre dificultatile pe care membri familiei Ghika le-au avut de infruntat. Tatal Domnicai Ghika, fost ofiter in Marina Regala, a devenit taietor de lemne, iar mama sa a lucrat in fabrica. Intr-un final, intreaga familie a putut sa se refugieze in Franta, iar plecarea Domnicai Ghika a fost facilitata chiar de Jacques Chirac, fost presedinte al Frantei.


Vila Ghika_birou executiv
In ciuda greutatilor, amintirile legate de aceasta proprietate, care, dupa un proces lung demarat dupa revolutie, a fost intr-un final retrocedata in urma cu cativa ani, sunt inca vii.

„Fiind nascuti in aceasta casa si traind 26 de ani in ea va dati seama ca avem plin sufletul de amintiri si bune si mai putin bune, dar ce este sigur ca am adorat si adoram aceasta casa in care ne-am petrecut anii cei mai importanti- copilaria si adolescenta”, spune Domnica Ghika.


Vila Ghika (8)
Intreaga poveste si o galerie impresionanta cu imagini din interiorul si cu exteriorul proprietatii gasiti in articolul de pe site http://www.wall-street.ro/special/cladiri-emblema-ale-romaniei/148722/o-vizita-la-vila-ghika-de-langa-tnb-istoria-unei-cladiri-monument-istoric.html