Începutul de an 2017 aduce vești bune pentru companiile care sunt în căutarea unui spațiu de birouri: oferta a crescut ca voinicul din poveste, anul trecut ieșind pe piață birouri cât în ultimii trei anterior. Livrările de birouri din București au atins 280.000 mp în 2016, cât în toată perioada 2012-2015.

Și în 2017 estimăm că se vor da în folosință multe clădiri noi de birouri, de clasă A și B, care vor cumula peste 240.000 mp, ceea ce va duce la o creștere și mai mare a ofertei.

Majoritatea proiectelor aflate în lucru se vor realiza pe etape, înaintând în funcție de avansarea contractelor de preînchiriere, care avut un cuvânt de spus și în 2016.

Vine o perioadă bogată în livrări de proiecte noi, cu o suprafață totală anuală de peste 250.000 mp în următorii 2 ani, numai în București. În acest context, estimăm că va scădea numărul renegocierilor și va crește apetitul companiilor pentru relocarea în clădiri noi, mai ales în contextul în care majoritatea proiectelor livrate în 2016 și cele care sunt în curs de execuție în continuare sunt proiecte cu calitate, de mari dimensiuni, cu faze multiple și dotări de excepție.

Pentru proprietarii clădirilor existente va fi important să se adapteze la piață, să fie flexibili în primul rând la perioadele de contract și acolo unde este necesar, să investească în reamenajarea anumitor zone (recepție, spații comune etc”, afirmă Mirela Raicu, Manager al diviziei Birouri Corporate din cadrul ESOP Consulting l CORFAC International.

De asemenea, la nivelul întregului an 2016, cererea de birouri a crescut cu peste 20%, atât la nivelul Bucureștiului, cât și la nivelul întregii țări, conform estimărilor ESOP.