TOP BIROURI IN TARA la 9 luni: Iasi si Timisoara au atras mai mult de doua treimi din chiriasi

  • In primele noua luni din 2015 s-au realizat tranzactii in marile orase din tara, in afara Bucurestiului cu o suprafata totala de 37.417 mp, cu 46% mai mult decat in aceeasi perioada din 2014 (cand s-au inchiriat 25.475 mp), conform cifrelor ESOP si aproape egala cu totalul din 2014 (37.377 mp).
    .
  • In topul marilor piete de birouri, cu exceptia Capitalei, pe primul loc in primele trei trimestre din 2015 se afla orasul Iasi, cu un total de 14.603 mp, pe locul doi Timisoara cu 11.658 mp si pe locul trei Cluj-Napoca cu 4.200 mp.

Ordinea clasamentului se schimba periodic in top trei, fiind strans legata de livrarile de spatii noi in marile orase din anul respectiv. Anul trecut, in aceeasi perioada (primele trei trimestre), pe primul loc se afla orasul Cluj-Napoca, unde se tranzactionase o suprafata totala de birouri de 14.990 mp, in timp ce in orasul Iasi se incheiasera tranzactii de doar 4.100 mp.

piata-birouri-9luni2015Dupa dezvoltarea accelerata din ultimii ani a pietei de birouri din Bucuresti, estimam ca va urma, in urmatorii 3-4 ani, o dezvoltare accelerata a principalelor 3 centre universitare din tara: Iasi, Timisoara, Cluj – Napoca, deoarece cererea de forta de munca cu studii superioare este in crestere iar piata muncii din Bucuresti a devenit destul de competitiva astfel incat firmele de IT&C, BPO, Share Services si firmele care dezvolta centre de cercetare – dezvoltare sa caute solutii pentru a sustine rezultatele bune obtinute pana acum pe in Romania si apetitul de crestere a prezentei in tara noastra”, afirma Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting | CORFAC International.

Printre companiile care au inchiriat birouri in afara Bucurestiului in acest an, in cladiri de clasa A, se numara Xerox (in Iasi), Accenture Services (in Iasi, dar si in Timisoara), Hella (in Timisoara), Amazon (in Iasi), Bitdefender (Iasi), Unicredit (Iasi) si Ness (Timisoara). Printre cladirile de birouri care au atras atentia chiriasilor au fost Palas si Unites Business Center 3 din Iasi, City Business Center si UPC Open Ville din Timisoara, The Office din Cluj-Napoca.

top-studentiNumarul studentilor dintr-un oras, un indicator important pentru piata birourilor in urmatorii ani

Goana dupa forta de munca cu studii superioare, dar la nivel de entry level, adica de pe bancile facultatii, a dus la o lupta din ce in ce mai acerba pentru racolarea de studenti, intre marile companii de outsourcing, BPO si IT&C, centre de cercetare-dezvoltare etc. De aceea nu este de mirare ca primele trei orase aflate in top 3, ca numar de studenti – Cluj Napoca, Timisoara si Iasi sunt aceleasi cu cele din Top 3 tranzactii de birouri in tara.

Pe viitor, credem ca dezvoltatorii care vor dori sa investeasca in piata de birouri din afara Bucurestiului vor putea folosi numarul de studenti din fiecare oras in parte, ca pe un indicator important in prioritizarea locatiilor alese pentru investitii”, completeaza Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.

.

Daca ai nevoie de servicii de consultanta imobiliara, ne-ar face placere sa ne cunoastem! Trimite-ne un email si revenim in maxim 24 de ore:

Trimite cererea ta

Trimite