In primul semestru din 2013, volumul total al tranzactiilor de relocare din piata din Bucuresti (incluzand inchirierile in cladiri existente, pre-inchirierile si expansiunile) s-a ridicat la 66.089 mp, in cadrul a 107 tranzactii. Aditional, tranzactiile de renegociere / reinnoire de contracte s-au situat la 37.361 mp ( 17 tranzactii). ESOP Consulting | CORFAC International a realizat o pondere de 52% din numarul total al tranzactiilor de relocare, respectiv 55 de tranzactii, fiind lider in privinta numarului de tranzactii din Bucuresti, si de asemenea a doua companie la nivelul intregii piete, daca luam in calcul totalul suprafetelor de birouri inchiriate.

EVOLUTIE FATA DE S1 2012. Numarul tranzactiilor de relocare realizate pe piata de birouri din Capitala a crescut cu 22%, dar volumul total a scazut cu 30%, ca suprafata, din cauza reducerii a doua segmente importante: pre-inchirierile si extinderile. Inchirierile in cladiri existente au cunoscut insa o crestere de aproape 30% fata de S1 2013, in timp ce pre-inchirierile au scazut de aproape cinci ori.

piata-birouri-s1-2013-2

In S1 2013 s-a inregistrat insa o crestere substantiala a renegocierilor / reinnoirilor de contracte, cu 114% fata de S1 2012, adica de la nivelul de 17.440 mp la 37.361 mp. Per ansamblu, in prima jumatate a anului 2013 s-a inregistrat un volum total al tranzactiilor (relocari si renegocieri/reinnoiri) de 103.450 mp, cu 17 pana la 29% mai redus fata de trei dintre anii precedenti.

piata-birouri-s1-2013-3

CELE MAI TRANZACTIONATE TIPURI DE SUPRAFETE. Tranzactiile cu spatii de birouri ce au avut suprafete de pana in 3.000 mp au insumat o pondere de 79% din totalul suprafetei inchiriate la nivelul intregii piete, cea mai mare pondere avand-o tranzactiile cu spatii de pana in 1.000 mp. Tranzactiilor cu spatii de peste 3.000 mp au reprezentat doar 21%.

piata-birouri-s1-2013-4

ZONELE PREFERATE. In prima jumatate a lui 2013, cei mai multi clienti care si-au relocat sediile au optat pentru zona de Centru -Nord, aici fiind inchiriat un volum de spatii cu birouri de trei ori si jumatate mai mare decat in Nord, locul doi in top si aproape de douazeci de ori mai mult decat in Centru-Sud.

piata-birouri-s1-2013-5

TRANZACTII IN FUNCTIE DE INDUSTRIE. Cei mai multi clienti au fost din domeniile IT& Comunication (32%), Profesional Services (14%), Financial Services si Construction&Real Estate.

piata-birouri-s1-2013-6
_____________________________________________________________________________

LIMITARE A RESPONSABILITATII – ESOP Consulting l CORFAC International

Aceasta este o prezentare a companiei ESOP Consulting ce nu trebuie interpretata drept consultanta legala sau de investitii. Acest raport are ca scop prezentarea unui studiu de piata si se bazeaza pe materiale apartinand companiei noastre sau care ne-au fost furnizate si in a caror corectitudine credem. Desi au fost depuse eforturi pentru a se verifica acuratetea si exhaustivitatea materialului, nu putem oferi garantii ca nu exista erori. Persoanele interesate isi vor asuma responsabilitatea pentru a realiza cercetari detaliate sau evaluari inainte de semnarea oricarui acord legat de proprietatea / spatiul ce face obiectul interesului sau. ESOP Consulting l CORFAC International nu isi asuma responsabilitatea pentru prejudiciile sau pierderile rezultate din inexactitatea sau incorectitudinea acestui raport.